Mikä tekee suomalaisesta korusta vastuullisen? 

Vastuullisen tuotteen luominen ja mahdollisimman vastuullisen valikoiman rakentaminen ei ole aina aivan yksinkertaista – täydellistä tuotetta nimittäin ei ole olemassa. Nudgen valikoiman yli sata tuotemerkkiä painottavat toiminnassaan vastuullisuuden osa-alueita kaikki hieman eri tavoin. Yhdelle ensisijaisinta on materiaalien ekologisuus, toiselle sosiaalinen vastuu eli työntekijöiden eettiset olot, tai lähituotanto, kiertotalouden edistäminen, tuotteen mahdollisimman korkea laatu ja pitkä käyttöikä, korjattavuus... Vastuullisuus on aina tasapainoilua näiden eri osa-alueiden välillä ja usein myös kompromissien tekemistä. 

Seuraavassa avaamme vastuullisuuden monitahoisuutta yhden esimerkin avulla: kotimaisen korun. 

Nudgen koruvalikoimassa on hyvin eri tyyppisiä koruja kymmeniltä valmistajilta. Osa on koruseppiä, jotka valmistavat korut alusta loppuun asti käsin esimerkiksi hopeasta omassa ateljeessaan, osa puolestaan käyttää pääraaka-aineena esimerkiksi laserleikattua vaneria ja kokoamiseen tehdasvalmisteisia teräsosia. Myös korujen hintahaarukka on ymmärrettävästi hyvin laaja. 

Olimme loppuvuodesta yhteydessä korumerkkeihimme ja kysyimme heidän materiaalivalinnoistaan ja ajatuksistaan niiden vastuullisuudesta, ja tekstiin on hyödynnetty myös heidän kommenttejaan. 

Maanantaimallin ihastuttavan värikkäät korut kootaan käsin Suomessa, ja useimmiten pääraaka-aineena on kotimainen laserleikattu koivuvaneri. Kuvan Kippis-korviksissa on myös aitoja makeanveden helmiä. 

Meille Nudgessa tärkeimmät arvot kotimaisissa koruissa – syyt miksi ne ovat vaikoimassa – ovat suomalainen design, käsityö ja pienyrittäjyys. Kaikki Nudgen valikoimaan kuuluvat suomalaiset korumerkit ovat pienyrityksiä, jotka suunnittelevat korut itse, ja joiden korut kootaan käsin Suomessa. He käyttävät mahdollisimman vastuullisia materiaaleja, kuten kotimaista koivuvaneria, ylijäämänahkaa tai kierrätysmateriaaleja. Kaikki valikoimamme koivuvaneriset korut laserleikataan ja printataan tai maalataan Suomessa, ja niinpä niiden valmistus usein työllistää myös muita kotimaisia pienyrityksiä. 

Vähemmälle huomiolle jäävät usein koruja kannattelevat tehdasvalmisteiset pienmetalliosat kuten koukut, ketjut, tapit ja renkaat. Monet pienet korumerkit eivät valmista näitä osia itse vaan tilaavat ne koruosiin erikoistuneista tukuista tai suoraan tehtailta. Globaalin kehityksen tuloksena valtaosa tällaisista metalliosista maailmassa valmistetaan tällä hetkellä Aasiassa, yleensä Kiinassa. Osien tarkemman alkuperän selvittäminen voi myös olla lähes mahdotonta. Nykyisellään vastuullisuus ei siis ole aina tahdosta kiinni – vaikka yritys haluaisi suosia lähituotantoa koko tuotantoketjussa, ei se käytännössä kaikkien koruosien kohdalla ole mahdollista. Monet korumerkit ostavat tarvitsemansa pienmetalliosat suomalaisesta tukusta tukeakseen toista pienyrittäjää, mutta osat on silti alunperin valmistettu Aasiassa. 

Ordbord-merkin herkän kauniit riipukset valmistetaan Suomessa käsin kierrätetystä hopeasta. 

Yksi vaihtoehto on valmistaa kaikki osat käsin itse tai valmistuttaa ne korusepällä. Näin toimii esimerkiksi kotimainen Ordbord sekä muut koruseppävetoiset merkit. Alusta loppuun käsintehtyjen hopeakorujen hinta on kuitenkin ymmärrettävästi moninkertainen verrattuna tehdasvalmisteisia osia hyödyntäviin koruihin, mikä sulkee osan asiakkaista ulkopuolelle. Yleensä korun hinnasta voikin päätellä paljon sen valmistustavasta. Parinkymmenen euron koru ja korusepän valmistamat metalliosat ovat taloudellisesti mahdoton yhtälö. 

Pienyritykset ovat myös markkinoilla erilaisessa asemassa kuin suuret. Pienemmillä toimijoilla ei esimerkiksi ole samanlaisia mahdollisuuksia valita käyttämiään toimittajia kuin suuremmilla – pienyritysten tilausmäärät ovat pienempiä, mikä rajaa osan toimittajista pois. On hyvä peräänkuuluttaa vastuuta erityisesti yrityksen kasvaessa, sillä samalla kasvavat myös vaikutusmahdollisuudet esimerkiksi omaan tuotantoketjuun. Monesti kuitenkin päin vastoin juuri pieniin merkkeihin kohdistuu kaikkein suurimmat vaatimukset. 

Uhanan korujen metalliosat ovat useimmiten sterling-hopeaa ja valmistetaan Puolassa ja Isossa-Britanniassa. Endless Kindness -korvisten on keraaminen koruosa on suomalaista käsityötä. 

Tärkeintä onkin halu kehittää omaa toimintaa aina vastuullisempaan suuntaan: vastuullinen merkki tiedostaa omat puutteensa ja arvioi jatkuvasti ja läpinäkyvästi uudelleen kehitysmahdollisuuksiaan. 

La Kiva -korumerkki esimerkiksi kertoo olevansa juuri vaihtamassa korujensa kiinalaisvalmisteiset teräsosat sterling-hopeisiin Puolassa valmistettaviin, nyt kun tällainen eurooppalainen vaihtoehto on saatavilla. Myös Uhanan koruissa käytetään nykyään Puolassa valmistettuja hopeisia osia. Kierrätyshelmistään tunnettu Naku Jewellery puolestaan etsii paraikaa toimittajaa, joka valmistaisi koruihin tarvittavia metalliosia uusien raaka-aineiden sijaan kierrätysmetalleista. Myös Nakun metalliosat valmistetaan nykyisellään Euroopassa. 

Korujen kohdalla näkyy sama fakta, johon törmäämme jatkuvasti vastuullisen muodin maailmassa: täydellistä tuotetta ei ole olemassakaan. Kuten vastuullisilla merkeillä, myös asiakkaidemme arvoissa on erilaisia painotuksia. Siksi me Nudgessa haluamme tarjota valikoiman mahdollisimman vastuullisia vaihtoehtoja, joista asiakas voi valita parhaiten omiin arvoihinsa sopivan tuotteen – sekä tietysti mahdollisimman paljon tietoa tuotteistamme näiden valintojen tueksi. 

Katso koko koruvalikoimamme täältä.

Nähdään pian Nudgessa! ❤