DEDICATED on ruotsalainen jo vuonna 2006 perustettu vastuullinen katuvaatemerkki. DEDICATED käyttää mallistoissaan yksinomaan ekologisia luonnonkuituja kuten Reilun kaupan luomupuuvillaa ja Tenceliä sekä kierrätettyä polyesteriä. Valtaosa merkin vaatteista on vegaanisia ja PETA-järjestön sertifioimia. 

Kantavana ajatuksena on alusta asti ollut edistää muutosta muotialalla, jolla vastuullisuus usein loistaa poissaolollaan. DEDICATEDin maailmassa vastuullisen muodin ei kuitenkaan tarvitse olla tylsää – merkki haluaa tarjota hauskoja, kekseliäitä ja ajankohtaisia vaatteita katumuodin hengessä, tiedostavalle pukeutujalle. 

DEDICATED tekee jatkuvasti yhteistyötä ikonisten suunnittelijoiden, taiteilijoiden ja valokuvaajien kanssa luodakseen kiinnostavia ja ajankohtaisia mallistoja. Merkin huolella leikatut perus-t-paidat ja populaarikulttuurin kuvastosta ammentavat printti-t-paidat lukeutuvat vaatekaapin kulmakiviin. 

Nudgen valikoimassa on ympäri vuoden kattava valikoima merkin luomupuuvillaisia t-paitoja ja muita luomupuuvillaisia perusvaatteita kaikille sukupuolillle. Lisäksi DEDICATED valmistaa kauden mukaan esimerkiksi vegaanisia toppatakkeja sekä uima-asuja kierrätyspolyesterista. 

Suosittu Mysen on täydellinen klassinen t-paita Reilun kaupan luomupuuvillasta! Ajaton malli pysyy, mutta värit ja printit vaihtelevat kaudesta toiseen. Kuvassa valkoisena ja viininpunaisena.

Vaatteita vain ekologisista materiaaleista

DEDICATED käyttää vaatteissaan yksinomaan ekologisen tarkastelun kestäviä materiaaleja kuten Reilun kaupan luomupuuvillaa, uusia ekologisia selluloosamuuntokuituja kuten Tenceliä sekä erilaisia kierrätysmateriaaleja. 

Pääosa DEDICATEDin trikoisista perusvaatteista valmistetaan Reilun kaupan luomupuuvillasta. T-paidat ovat 100% luomupuuvillaa ilman elastaania. Luomupuuvillan viljelyssä käytetään 91% vähemmän vettä, 62% vähemmän energiaa ja sen hiilidioksidipäästöt ovat 46% pienemmät kuin tavanomaisella puuvillalla. Lisäksi se on haitallisista kemikaaleista ja torjunta-aineista vapaata. Sekä ympäristö, maaperä että viljelyyn ja sadonkorjuuseen osallistuvat ihmiset säästyvät kemikaalien haittavaikutuksilta. Suurin osa merkin käyttämästä luomupuuvillasta on lisäksi Reilun kaupan sertifioimaa: tämä varmistaa, että viljelijöiden oikeuksia kunnioitetaan ja he saavat työstään reilun korvauksen. 

Klassinen Stockholm t-paita on täydellisen ajaton ja rento t-paita Reilun kaupan luomupuuvillasta, kausittain vaihtelevalla värivalikoimalla. 

Perinteisen luomupuuvillan rinnalle on tullut uudempia ekologisia materiaaleja, kuten puupohjainen muuntokuitu Tencel eli lyocell, hamppu sekä erilaiset kierrätyskuidut. Tencel valmistetaan vastuullisesti kasvatetun puun selluloosasta ns. suljetulla kierrolla, eli valmistuksessa käytetyt vesi ja kemialliset aineet saadaan hyödynnettyä uudelleen yli 99-prosenttisesti. Tencel on tunnultaan kevyttä ja silkkistä, ja siitä valmistetaan esimerkiksi merkin kauniit ja ekologiset paitamekot ja puserot. 

DEDICATEDin käyttämä kierrätetty polyester valmistetaan muovijätteestä kuten kierrätetyistä muovipulloista. Näin säästytään päästöltä jotka uuden öljypohjaisen raaka-aineen valmistus tuottaisi, ja samalla saadaan hyötykäyttöön muoviroskaa, jota maailma on jo valmiiksi pullollaan. Kierrätetyistä muovipulloista saadaan lujaa ja teknistä kangasta, jota DEDICATED käyttää etenkin ulkovaatteissa, toppatakeissa sekä uima-asuissa. Merkin vaatteissa käytetään myös kierrätettyä villaa, joka niinikään säästää uuden lampaanvillan valmistukseen kuluvia luonnonvaroja ja päästöjä. 

Vastuullisuus DEDICATEDin tuotantoketjuissa

Vastuullisuuden kulmakiviä on läpinäkyvä, eettisen tarkastelun kestävä tuotantoketju. Jokainen merkin tuote on jäljitettävissä sen valmistamaan tuotantolaitokseen. DEDICATED vaalii pitkäikäisiä suhteita tuottajiin – näin molemminpuolinen luottamus ja yhteistyö pääsevät parhaimmilleen. Tarkoin valitut yhteistyökumppanit kuuluvat yhden tai useamman vastuullisuussertifikaatin piiriin sekä sitoutuvat noudattamaan kestäviä toimintatapoja ja DEDICATEDin omaa Code of Conductia. Jokainen tuottaja esitellään myös merkin verkkosivuilla

Merkin pääyhteistyökumppani on Armstrong Knitting Mills Intian Tiruppurissa: tässä perheyrityksessä ommellaan pääosa merkin Reilun kaupan luomupuuvillatrikoisista t-paidoista ja svetareista. Yhteistyö on jatkunut tiiviinä aina vuodesta 2012. Armstrong oli ensimmäisiä ekologisen ja eettisen tuotannon sekä luomupuuvillan käytön puolestapuhujia Intiassa ja todellinen alan pioneeri. Tehdas käyttää aurinko- ja tuulivoimaa. Samassa yrityksessä hoituvat vieläpä kaikki työvaiheet aina luomupuuvillalangan kehräämisestä valmiin tuotteen viimeistelyyn – kun välikädet on minimoitu, tuotannon valvominen ja läpinäkyvyys on paljon yksinkertaisempaa. 

Kudotuista Tencel- ja luomupuuvillakankaista valmistetuista vaatteista vastaa intialainen Sundar Sons, ja luomupuuvillaisista neuleista puolestaan Aadhava Apparels. Molemmat kuuluvat koko tuotantokaaren kattavan GOTS-sertifikaatin piiriin. Kierrätetyspolyesteriset vaatteet ja uima-asut valmistetaan muutamalla auditoidulla tehtaalla Kiinassa, jossa on valtavasti asiantuntemusta kierrätyspolyesterin kanssa työskentelystä. Merkin veikeät kuviolliset luomupuuvillasukat valmistaa sukkiin erikoistunut Jagmini-kutomo Janpurissa, Intiassa. Tehdas käyttää ainoastaan GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa ja tuotannolla on myös Oeko-Tex standard 100 -sertifiointi.

DEDICATED ammentaa mielellään populaarikulttuurista sekä tekee erityisiä yhteistyömallistoja ajankohtaisten taiteilijoiden ja suunnittelijoiden kanssa. Viime syksynä merkin t-paidoissa ja collegeissa vilahteli kuvastoa ikonisesta Twin Peaks -sarjasta. Jännityksellä odotamme mitä yhteistyön hedelmiä merkiltä tulevana vuonna nähdään! 

Katso koko DEDICATED valikoima täältä