Saatko hikikarpalaloita otsallesi jo pelkästä ajatuksesta, että farkut olisi uusittava?
Sain ensimmäiset farkkuni, lumipestyt pillifarkut, varhaisteininä. Muistan, kun ostimme ne paikallisesta nuorten vaateliikkeestä Keravalta. Farkuissa ei ollut elastaania ja lahkeissa oli vetoketjut, jotka helpottivat kapeiden lahkeiden sujauttamista jalkaterien ja nilkkojen yli. Nämä farkut ovat jalassani ensimmäisissä kuvissa, joissa olemme ystäväni ja yrittäjäkumppanini, Annan, kanssa partioviikonlopun vietossa.

Muutamaa vuotta myöhemmin halusin suoralahkeiset farkut, jotka yhdistin ruskeisiin kenkiin ja ylisuureen T-paitaan. Tämä malli ei tainnut istua minulle kovin hyvin, ja kuroin ne aina vyöllä. Alla pari kuvaa näistä farkuista, kun olemme lähdössä Annan kanssa kielikurssille. 

90-luvun alussa kävimme Lontoossa tapaamassa siskoani. Sain matkan aikana valkoiset farkut. Muistan kuinka sovitin niitä myymälän alakerran sovituskopissa, jossa oli kellarimainen tunnelma. Kuinka hienoilta ja raikkailta vaaleat farkut näyttivätkään. Viime aikoina katukuvassa on jälleen näkynyt valkoisia farkkuja. Ne tuovat mieleeni aina tuon Lontoon matkan. 

Aikuistuttuani kovassa huudossa olivat hyvin matalavyötäröiset farkut, joita sai olla nykimässä ylöspäin vähän väliä. Enää en pukisi sellaisia jalkaani, sillä vuosien myötä yhtä tärkeämmäksi on tullut mukavuus. Vartaloni muuttui nuoruuden suorasta vartalomallista lanteikkaaksi. Vyötärön ollessa kapea ja jalkojen lyhyet suhteessa kokonaispituuteeni on sopivien farkkujen ja ylipäätään housujen löytäminen tuntunut välillä tuskaiselta. Haluan, että minulla on hyvä olla farkuissani ja että ne istuvat päälleni hyvin. Vartalotyypilleni istuvat farkut näyttävät myös parhailta ja ovat minulle eduksi. En välitä siitä mitä kokolapussa lukee tai minkä sukupuolen edustaja mallikuvissa näkyy. Haluan farkut, jotka istuvat juuri minun sen hetkiselle vartalolleni.

Toinen tärkeänä pitämäni asia on käyttötarkoitus. Farkut kuuluvat vaatekaappini kulmakiviin ja valitsen sopivat farkut tilanteen mukaan. Skarppiin toimisto-ilmeeseen valitsen useimmiten mustat kapealahkeiset farkut. Pillifarkut on kätevä sujauttaa syksyllä ja talvella saappaiden sisään. Kaapistani löytyy myös löysempiä farkkuja rentoihin tilanteisiin. Väljemmän mitoituksen ansiosta näihin farkkuihin ei tarvita elastaania.

Kaikkia näitä kokemuksia on yhdistänyt se, että farkkujen ostaminen on tuntunut hankalalta ja sovituskopissa on saanut viettää välillä hikisiä hetkiä. Useimmiten olen saanut suuren avun osaavasta myyjästä, joka on jaksanut kantaa sovituskoppiin yhä uusia malleja ja kokoja ilman, että minun on tarvinnut välillä vaivautua pukemaan uudelleen. 

Verkossa farkkujen ostaminen on hankalampaa, koska mitoitus vaihtelee hieman merkistä toiseen. Myös farkkumalli, materiaali, kankaan paksuus ja pesu vaikuttavat istuvuuteen. 

Alta alle muutamia vinkkejä ja kokemuksiamme siitä, mitkä valikoimamme farkumallit sopivat todennäköisimmin X ja H-vartalotyypeille. Kartoitamme parhaillaan, mitkä tämän hetkisen valikoiman malleista istuvat mm. O- ja Y -vartaloille.

Lanteikas X-vartalo

X-vartalossa lantio on leveä suhteessa kapeaan vyötäröön.

Nudie Jeans -merkin Breezy Britt -farkut ovat korkeavyötäröinen malli. Lantiolta alaspäin farkuissa on mukavasti tilaa. Lahje kapenee aavistuksen alaspäin. Breezy Britteissä ei ole lainkaan elastaania ja krittisin kohta oikeaa kokoa valittaessa on vyötärö. Katso siis tarkkaan vyötärön mitat. 

Nämä farkut toimivat sekä väljempänä että tiukempana. Jos haluat rennosti istuvat ja vyötäröltä mukavammat farkut, valitse koko yläkanttiin. Jos haluat napakamman istuvuuden, voit valita normaalisti käyttämäsi tai hieman pienemmän koon.

Farkuissa toimii tällä hetkellä monet eri lahjepituudet. Useat normaalisti L34 pituutta käyttävät asiakkaat ovat valinneet tästä mallista pituuden L32.


Kings of Indigo -merkin Christina high -farkut ovat korkeavyötäröiset ja vartalonmyötäiset pillifarkut. Näissä farkuissa vyötärö on leikattu kaarevaksi ja lantiolla on enemmän tilaa. Suosittelemme valitsemaan koon alakanttiin, sillä stretch-farkku antaa aina hieman periksi käytössä. Christina farkuissa on melko pitkät lahkeet, ja näissäkin lahjepituus L32 toimii monille pitkähköt sääret omaaville.Naisellisen malliset Clean Eileen -farkut ovat istuvat vyötäröltä ja lantiolta ja lahkeista hyvin väljät. Farkuissa ei ole elastaania, mutta ne mukautuvat käytössä sopivaksi. Farkut toimivat hyvin joko täyspitkänä tai nilkkamittaisella lahkeella.

Suora H-vartalo 


Rennot ja korkeavyötäröiset Mairaa-mutsifarkut ovat mitoitukseltaan reiluhkoa, mutta ne ovat lantion kohdalta suhteellisen kapeat. Lahje kapenee alaspäin ja on selkeästi vajaamittainen. Farkut ovat 100% puuvillaa, joten ne eivät jousta vaan mukautuvat käytössä. Useat asiakkaat valitsevat Mairaa toimii hyvin myös eri kokoisena. Voit valita oman koon, jos haluat rennosti istuvat tai koon pienemmän, jos et kaipaa ylimääräistä väljyyttä. 

Pillit ja korkeavyötäröiset Ingaa-farkut ovat kauttaaltaan kapeat ja kuitenkin mukavat päällä pienen strechin ansiosta. Farkut saavat olla hieman napakat uutena, sillä strech antaa periksi käytössä. 

Lejaa-farkuissa on korkea ja vartalonmyötäisesti istuva vyötärö ja lantio. vartalonmyötäisesti. Imarteleva kapea ja suora lahje sekä vajaamittainen lahje.

Tutustu Nudgen farkkuvalikoimaan tästä


Yllä mainitut farkkumallit sopivat toki myös muillekin vartalotyypeille. Olemme myyneet mm. Breezy Britt ja Christina high -farkkuja miesoletetuille, joilla on ollut suora vartalotyyppi. Miesten kannattaa valita esim. Breezy Britt -farkuista yksi koko normaalia isompi, jotta malli ei kinnaa haaroista ja takamuksesta, sillä miesten malleissa korkea vyötärö on poikkeuksellinen.

Muokkaamme farkkuvalikoimaa ja kokolajitelmaa jatkuvasti. Täydennämme valikoimaa ja puuttuvia kokoja ympäri vuoden. Jätä saatavuuspyyntö verkkokaupassa tuotteen kohdalla tai kerro meille myymälässä tai sähköpostitse, jos toivot jotain sellaista kokoa tai farkkumallia, mitä meillä ei vielä ole valikoimassa. Otamme toiveet huomioon tehdessämme seuraavia tilauksia.

Lämpimästi tervetuloa sovittamaan farkkuja lempikauppaan!

Minna / Nudge