Ruotsalainen farkkumerkki Nudie Jeans on todellinen edelläkävijä vastuullisessa ja läpinäkyvässä farkkujen valmistuksessa. Vaatemerkkien vastuullisuutta arvioiva riippumaton Fair Wear Foundation -järjestö on sijoittanut Nudie Jeansin parhaaseen Leader-kategoriaan jo viimeiset kahdeksan vuotta. Kaikki Nudie Jeans -farkut ovat täysin vegaanisia. 

Haluammekin kertoa hieman lisää merkin arvoista sekä siitä kattavasta työstä, jota Nudie Jeans tekee edistääkseen vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä omassa tuotantoketjussaan.

 Farkkujen ympäristövaikutus alkaa puuvillapellolta. Nudie Jeans käyttää ainoastaan luomupuuvillaa, jonka viljely säästää tavanomaiseen puuvillaan verrattuna valtavasti kasteluvettä, lannoitteita ja torjunta-aineita. 100% merkin käyttämästä uudesta puuvillasta on ollut sertifioitua luomupuuvillaa jo vuodesta 2012. Lisäksi merkki käyttää runsaasti kierrätyspuuvillaa eri lähteistä ja kierrättää esimerkiksi suurimman osan omasta leikkuujätteestään uudelleen käyttöön. Vuonna 2020 Nudie Jeans tuli myös kattavan GOTS-luomusertifikaatin piiriin, ja ensimmäisen täysin GOTS-sertifioidut farkut näkivät päivänvalon samana vuonna. 
(Voit lukea lisää GOTSista ja muista sertifikaateista täältä.) 

Läpinäkyvyys ja jäljitettävyys ovat Nudie Jeansille tärkeitä arvoja. Kuten suurin osa vaatemerkeistä nykyisin, Nudie Jeans ei itse omista tehtaita joissa vaatteet valmistetaan. Siksi merkeillä on suuri vastuu tuntea oma tuotantoketjunsa ja taata sen kaikissa osissa työskenteleville ihmiselle turvalliset ja reilut työolosuhteet. Nudie Jeans on julkaissut 100% tuotantopaikoistaan. Lisäksi merkki on avannut verkkosivuillaan koko tuotantoketjunsa aivan esimerkillisellä tavalla: jokaisen farkun kohdalla voi tarkastella tietoja jokaikisen valmistusvaiheen takana olevista toimijoista, sekä esimerkiksi sitä onko merkin edustaja itse vieraillut paikan päällä (useimmiten on). Vuonna 2021 98% kaikista tuotantopaikoista on merkin valvonnan alla, ja luku on kasvanut tasaisesti joka vuosi. 

kuva: nudiejeans.com

Oletko siis koskaan pohtinut mistä farkkujesi ompeluun käytetty lanka tai niiden napit ovat peräisin? Tai kuka on vastannut farkkujesi kankaan pesusta, värjäyksestä tai kulutusten teosta? Entäs millä kulkuvälineellä farkut ovat matkanneet tehtaalta toiselle ja lopulta merkin keskusvarastoon? Esimerkiksi nämä tiedonmurut Nudie Jeans jakaa verkkosivuillaan ihan jokaisen farkkumallin kohdalla. 

Nudie Jeansin mukaan vastuullisuus onkin mahdotonta ilman läpinäkyvyyttä, mutta läpinäkyvyyden ei tule olla itse se päätepiste, vaan keino jolla vastuullisuuteen päästään. Kun tuotantopaikat tunnetaan, merkin arvojen mukaisten reilujen työolojen ja ympäristöystävällisten valmistustapojen valvominen on helpompaa. 

Merkin kunnianhimoisena tavoitteena onkin saada farkkujen koko valmistusketju oman vastuunsa alle, aina luomupuuvillapelloille asti. Puuvillan viljely on koko tuotantoketjun kaukaisin osa, ja perinteisesti vaatefirmat tuntevat sen kaikista huonoiten. Esimerkiksi vuonna 2020 Nudie Jeans aloitti Turkissa Sağ Salim -nimisen projektin, jossa pyritään osallistamaan luomupuuvillan viljelijöitä ja kuulemaan ongelmakohtia työoloissa, jotta niitä voidaan tarvittaessa yhdessä korjata. Intiassa kasvatettu luomupuuvilla puolestaan hankitaan Chetna Coalition -aloitteen kautta, ja se on sekä GOTS- että Reilun kaupan sertifioitua. 

Pitkien tuotantoketjujen auditoinnissa yhteistyö erilaisten järjestöjen ja toimijoiden välillä on valttia. Nudie Jeansille esimerkiksi kansainvälinen Fair Wear Foundation -järjestö on tärkeä yhteistyökumppani toimittajien työolojen auditoinnissa. FWF:n vuosittaiset raportit Nudie Jeansin tuotanto-oloista ovat vapaasti luettavissa järjestön verkkosivuilla. Lisäksi merkki tekee omia auditointeja ja seurantatarkastuksia tuottajille. Työolojen valvonnan ohella on tärkeää myös tarjota toimittajille tietoa, koulutusta ja tukea epäkohtien korjaamisessa. 

kuva: fairwear.org


Kuten ehkä kaikesta tästä voi jo päätellä, pelkkien minimivaatimusten täyttäminen ei riitä Nudie Jeansille juuri millään vastuullisuuden osa-alueella, vaan jatkuva kehitys ajaa merkkiä eteenpäin. Osassa maista joissa merkillä on tuotantoa, laillinen minimipalkka ei ole tarpeeksi korkea täyttämään elämisen perusedellytyksiä. Siksi Nudie Jeans pyrkii maksamaan tuotantovaiheen työntekijöille työstään minimipalkan sijaan elämiseen riittävää palkkaa (nk. living wage). Merkki tekee tämän ruohonjuuritasolla, eli maksaa palkanlisää työntekijöille suoraan käyttämiensä toimittajien kautta. Esimerkiksi suuressa tuottajamaassa Intiassa elämiseen riittävä palkka taataan nyt Reilun kaupan yhteistyön kautta luomupuuvillaviljelmien työntekijöille, sekä vaatteen tuotantoketjun jokaisella portaalla, eli aina kankaan kutojista ompelijoihin ja viimeistelyvaiheen työntekijöihin. Useat riippumattomat auditoijat ovat varmistaneet, että raha todella päätyy työntekijän taskuun asti. 

Nudie Jeans pyrkii paitsi valmistamaan mahdollisimman laadukkaita ja pitkäikäisiä farkkuja, myös edistämään tuotteidensa kierrätystä ja kiertotaloutta. Merkki tarjoaa farkuilleen esimerkiksi korjauspalvelua sekä ottaa takaisin asiakkaiden käytetyt farkut, jotka joko myydään second handina tai käytetään muuten hyödyksi – sillä pitkäikäisimmät ja parhaiten huolletutkaan farkut eivät ole ikuisia. Viimeisimpänä Nudie Jeans on alkanut valmistaa käyttöikänsä päähän tulleista farkuista uutta denimiä sekoittamalla sitä virgin-luomupuuvillakuituun, joka takaa materiaalin kestävyyden. 

kuva: nudiejeans.com

Farkkujen kierrätykseen liittyy kysymyksiä joita ei aina osata ensituimaan ajatella – monesti esimerkiksi kierrätysmateriaalia joudutaan kuljettamaan pitkiä matkoja jopa maanosasta toiseen, mikä synnyttää päästöjä. Tähän ongelmaan vastaten Nudie Jeans on hiljattain aloittanut Tunisiassa kierrätysprojektin, jossa paikallisen vaateteollisuuden tuottamasta puuvillajätteestä syntyy uutta materiaalia farkkuihin täysin paikallisesti, vain 180 kilometrin säteellä. Tällaisen kokonaan uuden tuotantoketjun luominen paitsi edistää kiertotauloutta ja säästää päästöjä, myös luo lisärvoa vastuulliselle tunisialaiselle vaateteollisuudelle. Aika hienosti yhdeltä farkkumerkiltä, eikö? 

Fair Wear Foundation -luokitus: Leader
Good on you -pisteet: 5/5

Katso koko Nudie Jeans valikoimamme täältä.