Saksalainen ARMEDANGELS on kestosuosikki kaudesta toiseen, eikä ihme! Merkki valmistaa niin vastuullisia ja laadukkaita perusvaatteita ja farkkuja kuin kausittain vaihtuvia uutuuksia, jotka istuvat moneen vaatekaappiin. ARMEDANGELSin työ vastuullisemman vaateteollisuuden eteen on kunnianhimoista, ja samalla vaatteiden hinta-laatusuhde on voittamaton. 

Mallistoissa käytetään muun muassa luomupuuvillaa, luomupellavaa, mulesing-vapaata luomuvillaa sekä kestävästi valmistettuja, puuselluloosapohjaisia muuntokuituja Tenceliä ja EcoVero-viskoosia. Merkki nojaa vastuullisuustyössään paitsi omaan asiantuntemukseensa, myös alan tunnetuimpiin itsenäisiin järjestöihin ja sertifikaatteihin kuten Global Organic Textile Standard (GOTS), Fair Wear Foundation ja Reilu kauppa. (Voit lukea lisää näistä eri sertifikaateista täältä.) Suuri osa valikoimasta on PETAn hyväksymiä vegaanisia vaatteita. 

Nudgelle saapui juuri iso lasti täydennystä merkin laadukkaisiin perusvaatteisiin sekä ihania uutukaisia loppukesään ja alkavaan syksyyn. Sen kunniaksi ajattelimme avata hiukan tarkemmin ARMEDANGELSin vastuullisuusajattelua  ja työtä ekologisesti kestävämmän ja oikeudenmukaisemman vaateteollisuuden eteen. 

Uusi Minaa on ihanan reilunmallinen perus-t-paita 100% luomupuuvillasta, klassisen mustana ja valkoisena tietysti. 

ARMEDANGELS ja luomupuuvilla

Luomupuuvilla pitää pintansa merkin ehkä käytetyimpänä materiaalina. Kaikki ARMEDANGELSIN käyttämä luomupuuvilla ja siitä valmistetut vaatteet ja farkut on sertifioitu GOTS-sertifikaatin tiukkojen vaatimusten mukaisiksi. Tämä maailman johtava luomutekstiilien sertifiointijärjestelmä kattaa vaatteen tuotantoketjun vaiheet aina raakamateriaalin työstämisestä langan kehräämiseen, värjäämiseen ja valmiin tuotteen ompeluun. Jokaiselle tuotantoketjuun osallistuvalle ihmiselle taataan reilut työolot ja tuotannon ympäristövaikutukset ovat tarkasti säädeltyjä.

ARMEDANGELS on myös toiminut yhteistyössä Reilun kaupan kanssa perustamisestaan asti eli vuodesta 2007. Suurin osa merkin käyttämästä luomupuuvillasta tulee Intiasta, ja tämä on kaikki sertifioitua Reilun kaupan puuvillaa. 

Jaames t-paita on vuodesta toiseen suosionsa pitävä 100% luomupuuvillainen klassikkoteeppari, josta on saatavilla sekä pysyvät perusvärit että kausittain vaihtuvia printtejä ja sävyjä. 

Reilun kaupan yhteistyön lisänä merkillä on Intian Gujaratissa oma projekti, jonka kautta he tukevat Intian puuvillatuottajien siirtymää tavallisesta luomupuuvillaan. Tavallisesta puuvillasta luomuun siirtyminen viljelijän omin voimin on hankalaa ja hyvin kallista: maaperän toipuminen tehoviljelystä kestää useita vuosia eikä tänä aikana kerätty sato vastaa luomuvaatimuksia, ja lisäksi GMO-vapaiden siementen saatavuus on vaikea. ARMEDANGELS Organic Farmers Association takaa projektiin osallistuville viljelijöille sekä siemeniä, koulutusta ja rahallista ja sosiaalista tukea. Projekti on auttanut vuodesta 2018 yli viittäsataa maanviljelijää siirtymään luomupuuvillaan – tämä vastaa 7,040,000 neliömetriä peltoalaa!

Lisäksi koronapandemian iskettyä myös puuvillanviljelijöihin ja niiden työntekijöihin, ARMEDANGELS lahjoitti ohjelman viljelijöiden perheille 85 lehmää avittamaan lisätulojen hankkimisessa. 

Mairaa mom fit on suosittu 100% luomupuuvilladenimistä valmistettu elastaaniton mutsifarkku, joka passaa mainiosti niin klassisen valkoisen t-paidan kuin näyttävämmänkin yläosan kanssa. Uutuutena mallista on saapunut skarppi sinimusta pesu

Eettisempien työolojen puolesta

Merkki on ollut ompelualan työntekijöiden reiluja työoloja ajavan Fair Wear Foundation -järjestön jäsen vuodesta 2015. Viimeiset viisi vuotta se on sijoittunut järjestön vuotuisessa tarkastelussa parhaaseen Leader-kategoriaan. ARMEDANGELSin vaatteet ja asusteet ommellaan vastuullisesti Portugalissa, Turkissa, Tunisiassa ja Intiassa, ja merkki pyrkii maksamaan aina vähintään viidenneksen minimipalkkaa korkeampaa palkkaa. Nk. riskimaissa tehtaiden työoloja auditoidaan vuosittain luotettavan kolmannen osapuolen kautta. Portugalissa ARMEDANGELSin edustajat vierailevat jokaisella tehtaalla itse vuosittain. Tuotannossa pyritään täyteen läpinäkyvyyteen: Fair Wear Foundationin mukaan ARMEDANGELSIN tuotantolaitoksista yli 80% on tällä hetkellä merkin ja sen yhteistyökumppanien valvonnassa ja ohjauksessa (ennen koronapandemiaa luku oli useamman vuoden täydet 100%).

Haluatko tutkia vielä lisää? FWF:n työhön kuuluu olennaisesti läpinäkyvyyden lisääminen, ja se julkaisee jäsenyrityksistään vuosittain avoimen raportin, jossa käydään seikkaperäisesti läpi merkin työtä reilujen työolojen eteen. ARMEDANGELSin tämän vuoden raportin pääset lukemaan täältä. ARMEDANGELS on lisäksi julkaissut koko tuotentoketjunsa kaikki tuotantopaikat Open Apparel Registryn kautta

Hurraa laadukkaille ja eettisille perusvaatteille! Luomupuuvillaiset Faribaa leggingsit on valmistettu Portugalin Paredesissa, kuten suuri osa ARMEDANGELSin trikoovaatteista. Saatavana mustana ja tummanharmaana

Merkki onnistui myös tukemaan vaatteidensa tuottajia kun koronakriisi uhkasi monen ihmisen työpaikkaa toimitusketjuissa. ARMEDANGELS teki heti pandemian alettua linjauksen ettei se peru yhtäkään tilausta tavarantoimittajilleen pandemian seurauksena. Merkki jopa aloitti joissain paikoissa lisätuotantoa tukeakseen tuottajiaan jotka olivat kärsineet taloudellisesti pandemiasta muiden tilausten peruuntuessa. Näin se valmisti esimerkiksi kasvomaskeja, joiden tuotoilla kerättiin yli 700 000 euroa Lääkärit ilman rajoja -järjestön työlle. 

ARMEDANGELS ja ympäristö

Tiesitkö, että ARMEDANGELS on nykyään täysin hiilineutraali! Tämä ei tarkoita, etteikö tuotannosta syntyisi päästöjä – merkki laskee hiilidioksidipäästönsä ja pyrkii kaikessa toiminnassaan vähentämään niitä. Vuonna 2020 ne olivat 263 tonnia, mikä on suurelle vaatemerkille verrattain erinomainen luku. Nämä välttämättömät päästöt kompensoidaan Intiassa projektissa, jossa viljelijöiden maatalousjätteestä tuotetaan uusiutuvaa energiaa. Projekti sekä tuottaa uusiutuvaa energiaa paikalliselle yhteisölle että luo uutta tuloa viljelijöille joiden jäte pääsee hyötykäyttöön. 

ARMEDANGELS investoi myös jatkuvasti kiertotalouteen – pitkän aikavälin tavoitteena on, että jo olemassa olevia materiaaleja voisi hyödyntää uusien vaatteiden raaka-aineena mikä vähentäisi tarvetta tuottaa jatkuvasti uutta materiaalia. Merkki on esimerkiksi aloittamassa t-paitojen ja farkkujen takaisinotto-ohjelman Saksassa, ja ensimmäinen tästä tekstiilijätteestä syntynyt t-paita on jo merkin valikoimassa. 

Murretun roosan sävyinen Zonjaa paitapusero on monikäyttöinen herkku silkkisestä EcoVero viskoosista. 

Luomupuuvillan lisäksi ARMEDANGELS käyttää paljon uuden sukupolven huippuekologisia, puuselluloosasta valmistettavia muuntokuituja kuten Tenceliä ja Lenzing EcoVero viskoosia. Näiden kuitujen pohjana on vastuullisesti kasvatettu puu, ja prosessissa käytetään huomattavasti vähemmän vettä ja haitallisia kemikaaleja kuin tavanomaisten muuntokuitujen kuten viskoosin valmistuksessa. Tencel valmistetaan suljetussa kierrossa, eli kaikki tuotantoon käytetty vesi ja kemikaalit saadaan hyödynnettyä jatkossa. Lopputuloksena on silkkisen sileä, kevyt ja kaikin puolin ihana materiaali, josta voidaan valmistaa silkkimäistä kudottua kangasta tai pehmoista trikooneulosta yhdessä luomupuuvillan kanssa. 

Uusi Ladaa neulepaita on valmistettu pehmoisesta Tencelin ja luomupuuvillan sekoitteesta. Kevyt neulepaita on täydellinen lämmike loppukesän viileneviin iltoihin! 

Katso koko ARMEDANGELS valikoima ja uutuudet täältä! 

❤︎