Talvi on viimein toden teolla täällä! Pakkassäiden lämmittävin luonnonmateriaali on ehdottomasti villa. Villasta valmistetut neuleet ovat ylivoimaisen lämpimiä, hengittäviä ja helppohoitoisia suosikkivaatteita. 

Villa on pitkässä juoksussa varsin ekologinen materiaali. Laadukas villaneule kestää käytössä hyvänä vuosikausia ja vaatii harvoin vesipesua, mikä säästää vettä ja ympäristöä – sekä toki vaivaa sinulta. Runsas tuuletus riittää useimmiten villavaatteen puhdistamiseen ja raikastamiseen. Villaan ei synny pinttyneitä hajuja yhtä helposti kuin moniin synteettisiin kuituihin. Luonnonkuituna villa on myös elinkaarensa päässä biohajoavaa, eikä siitä irtoa pesussa mikromuovia. 

Lisäksi toisin kuin puuvilla tai synteettiset kuidut, villa lämmittää kosteanakin, mikä tekee siitä erinomaisen materiaalin esimerkiksi kerrastoihin ja aluspaitoihin. Villa on kuitenkin lämpöisyydestään huolimatta hengittävää eikä se hiosta, ja villavaate sopii siksi käyttöön muulloinkin kuin pakkasella. Etenkin ohkaiset villaneuleet sopivat mainiosti myös viileiden kesäpäivien lämmittäjäksi! 

Kotimaisen Alpa-merkin alpakan villainen neuletakki lämmittää ympäri vuoden. Kuvassa Drizzle- ja Mild-neuletakit. 

Toisin kuin monesti ajatellaan, villa on hyvin helppohoitoinen materiaali. Lue täältä aiempi postauksemme villaneuleiden hoidosta ja opi kikat, joilla voit itse pidentää lempinauleidesi elinikää merkittävästi! 

Alla kerromme lisää suosikki-neulemateriaaleistamme ja siitä mikä tekee eri villalaaduista erityisiä.  

Alpakka

Alpakan villa on yksi hienoimmista ja arvokkaimmista villakuiduista, ja monin tavoin erityinen neulemateriaali. Ensinnäkin se on hyvin pitkäkuituista, mikä antaa neuleelle kauniin pinnan, tekee siitä kestävää käytössä ja vähentää nukkaantumista. Kuidut ovat myös hyvin sileitä ja hylkivät siksi likaa erinomaisesti, eli neuletta ei käytännössä tarvitse pestä juuri koskaan. Alpakan villan ylivertainen lämmittävyys johtuu kuidun sisällä olevista eristävistä ilmataskuista. 

Kotimaisen Alpan kevyt, 100% alpakan villainen Clarity-neulepaita on ajaton klassikko, joka kestää käytössä vuodesta toiseen. 

Alpakat laiduntavat Perussa puolivilleinä laumoina, jotka kerätään yhteen keritsemistä varten. Kamelieläimiin kuuluva alpakka on lampaita ja vuohia hellävaraisempi laiduntaja ympäristölleen: sen pehmeät sorkat kuluttavat maaperää vähemmän, eikä se syö kasveja juurineen. Alpakka on aina mulesing-vapaata. 

Suomalainen vaatemerkki Alpa valmistaa kauniin klassisia ja huippulaadukkaita alpakan villaisia neuleita ja neuletakkeja, joista voi hyvin saada lempineuleen jopa vuosikymmeniksi. Alpakanvillainen neule sopii yhtä hyvin toimistolle ja kaupunkiarkeen kuin ulkoiluun ja vaelluksellekin. 

Erityismaininnan ansaitsee unelmanpehmoinen baby alpaca -villalaatu, jota Alpa käyttää esimerkisi pipoissa, huiveissa ja osassa neulepaitoja. Baby alpaca ei nimestään huolimatta ole peräisin nuoresta alpakasta vaan viittaa kaikista pehmoisimpaan lämmittävimpään ja hienoimpaan villalaatuun. 

Miesten kevyt Fellow-neulepaita on valmistettu superpehmoisesta 100% baby alpaca -villalaadusta ja on saatavana useassa värissä. 

Katso Alpan koko valikoima tästä

Alpakan villa on erityisen helppohoitoinen materiaali. Se ei sisällä lanoliinia eli villarasvaa, joten se tarvitsee vielä lampaanvillaakin vähemmän pesua. Käytännössä lähes aina tuuletus sekä vaateharjalla harjaaminen riittävät alpakan villan puhdistamiseen. Lanoliinittomana materiaali sopii muuten myös villa-allergikoille. 

Tykötarpeet villaneuleen huoltoon: Redeckerin laadukas neuleharja päivittäiseen puhdistukseen ja biohajoava villashampoo, kun neule vaatii vesipesua. 

Alpakan villaa on myös ARMEDANGELS-merkin tämän talven neuleissa. Uskomattoman pehmoinen ja kevyt neulos on saatu aikaan sekoittamalla alpakkaa ja luomupuuvillaa. Keveyden ansiosta nämäkään neuleet eivät jää ainoastaan talvikäyttöön, vaan ovat myös aivan ihania kesäillan lämmittäjiä. 

ARMEDANGELS suloisen pehmoinen Yomiraa-villatakki on saatavana hopeanharmaana ja beigenä. Kuvassa lisäksi samasta materiaalista neulottu luonnonvaalea ja mukavan väljänmallinen Suyanaa-neulepaita

Merinovilla

Merinovilla on erityisen pehmoinen ja kutittamaton villakuitu, joka keritään merinolampaasta. Se on ihana materiaali ihoa vasten tulevissa tuotteissa kuten paidoissa, pipoissa ja huiveissa, joissa pehmoinen tuntuma iholla on erityisen tärkeää. Merinovillainen vaate hengittää ja auttaa lämpötilan säätelyssä ja sopiikin käyttöön sekä talvella että kesällä. Koska merinovilla ei vaadi pesua kovin usein, se sopiii upeasti myös alusvaatteisiin ja aluspaitoihin — esimerkiksi About-merkin valikoimassa on merinovillaa sisältäviä alusvaatteita. 

Nudgen valikoiman eettinen merinovilla on aina mulesing-vapaata, ja myös monet vaatteen vastuullisuudesta kertovat sertifikaatit, kuten GOTS, edellyttävät tätä. Mulesointia harjoitetaan lisäksi vain Australian villantuotannossa.

Suomalaisen Papu-merkin muhkea merinovillainen pipo ja kaulahuivi pitävät lämpimänä kylmimmilläkin paukkupakkasilla. Kaikon 100% luomupuuvillasta valmistettu muhkea neulepaita on vegaaninen vaihtoehto villapaidalle. 

Kaikki merinovillaiset pipot, kaulahuivit ja käsineet löydät tämän linkin takaa! 

Lampaanvilla ja pehmoiset villasekoitteet

Perinteinen lampaanvilla on yleisimmin käytetty villakuitu. Se loistaa etenkin kestävyydellään. Puhdas lampaanvilla on pinnaltaan karheampaa kuin erikoisemmat villalaadut, mutta karheus vähenee jos mukaan sekoitetaan esimerkiksi luomupuuvillaa. ARMEDANGELS-merkin luomuvillan ja -puuvillan sekoitteesta valmistetut muhkeat neuleet ja neuletakit ovat asiakkaidemme kestosuosikkeja kaudesta toiseen. 

ARMEDANGELSin herkullisen karamellin sävyinen hupullinen neuletakki on valmistettu luomuvillasta ja luomupuuvillasta. Reilunmalliseen neuletakkiin on ihana kääriytyä sekä arjen menoissa että kotosalla. 

Tästä pääset katsomaan koko ARMEDANGELS valikoiman. 

Me Nudgella toivotamme juuri sinulle iloista ja lämpöistä talvea!