Ilmojen viilettyä sukkahousut ovat taas ajankohtainen vaatekappale. Nudgesta löytyykin laaja valikoima ekologisia sukkahousuja, jotka on valmistettu kierrätetystä materiaalista. Kotimainen vaatemerkki Aarre käyttää ekologista Q-NOVA-polyamidia, joka jalostetaan tuotannon ylijäämästä kierrätetystä kuidusta. Alan edelläkävijä Swedish Stockings hyödyntää sekä tuotantovaiheen ylijäämästä että kuluttajilta kierrätettyä nylonia. 

Laadukkaat sukkahousut lisäksi on kudottu niin, että materiaali mukautuu ja joustaa joka suuntaan kehon muotojen ja liikkeen mukana, kuten Aarteen 3D-sukkahousuissa. Tämän huomaa sekä käyttömukavuudessa – sukkahousut eivät kiristä tai valu, eikä niitä tarvitse jatkuvasti nostella – että eliniässä, sillä laadukas materiaali kestää paremmin hankausta ja niitä väistämättömiä pieniä osumia, jotka usein koituvat sukkisten kohtaloksi. Kuitenkin mekaaninen hankaus kuluttaa aina herkkää kuitua, ja pääsääntöisesti ohuet sukkahousut ovat alttiimpia rei'ille sekä vaativat suurempaa huolellisuutta kuin paksut, korkea-denieriset mallit.

Pilkuilla vai ilman? Kotimaisen Aarre-merkin supermukavissa 3D-sukkahousuissa on korkea vyötärö, litteät saumat ja erinomainen istuvuus. Saatavana myös peittävämmässä 50 denierin vahvuudessa. 

Lähtökohtaisesti sukkahousujen laadussa on toki suuria eroja, mutta vastuullisuus ei rajoitu itse ostopäätökseen: laadukaskaan tuote ei kestä pitkää käyttöä, jollei sitä hoida oikein. Omalla käsittelyllä voit vaikuttaa merkittävästi sukkahousujesi elinikään! Siksi haluamme seuraavassa antaa muutamia vinkkejä joilla saat sukkahoususi kestämään pidempään käytössä. 

Ensinnäkin... 

o valitse oikea koko. Kaikilla vastuullisilla sukkahousumerkeillämme on koon valinnan avuksi omat kokotaulukkonsa. Etenkin hyvin pitkäsäärisen kannattaa usein valita koko vähäsen yläkanttiin, sillä liian lyhyissä sukkiksissa varpaiden kärkeen kohdistuu paljon painetta, mikä saa ne hiutumaan ja reikiintymään helpommin. 

o muista tarjota hoivaa talvijaloille, sillä kuivat tai halkeilevat jalkapohjat ovat omiaan rikkomaan sukkahousuja! Huolehdi kuivat kantapäät sileiksi ja pidä varpaankynnet lyhyenä ja siistinä. Akuutissa tilanteessa voit myös pukea sukkisten alle ohuet varrettomat sukat. 

o huolehdi myös, että kenkien sisävuori on ehjä eikä kenkiin ole päässyt pikkukiviä – reiät sukkisten teräosassa voivat aiheutua hankauksesta joko rikkonaista vuorta tai teräviä roskia vasten. Sukkahousujen päälle myös voi pukea sukat suojaamaan hankaukselta kenkää vasten. 

Aarteen kahden parin pakkauksessa on yhdet kokomustat ja yhdet raidalliset sukkahousut. 

Näin puet sukkahousut: 

o jokaisen pesun jälkeen ja ennen pukemista venytä sukkahousuja käsin hellästi muotoonsa, jotta kuitu venyy hieman 

o käsittele sukkahousuja hellästi, riisu terävät korut ja huolehdi että kädet ja sormenkynnet ovat sileät 

o pue sukkahousut aina rullaamalla, älä vedä tai revi! Rullaa sukkahousut kasaan, sujauta sisään ensin jalkaterä ja liu'uta varovasti ensin polveen ja sitten ylös asti. Näin saat myös varmistettua, että sukkahousujen kangas asettuu tasaisesti koko säärelle eikä esimerkiksi jalkaterään muodostu ylimääräistä vetoa ja painetta. 

Näin peset sukkahousut: 

o harvempi pesuväli säästää sekä sukkahousuja, aikaa että ympäristöä. Swedish Stockings suosittelee täyttä pesua noin 5-6 käyttökerran välein. Voit myös esimerkiksi pestä käsin vain jalkateräosan. 

o pese sukkahousut kylmällä vedellä tai korkeintaan 30 asteessa, käsin tai hellällä pesuohjelmalla ja hellällä linkouksella 

o pese sukkahousut omassa pesupussissaan ja vältä laittamasta samaan koneelliseen vaatteita, joissa on vetoketjuja, metallisia koukkuja tai muita teräviä osia jotka saattaisivat vahingoittaa sukkahousuja 

o älä käytä huuhteluainetta, sillä se haurastuttaa elastaania (tämä pätee muuten myös muille elastaania sisältäville vaatteille) 

o älä käytä kuivausrumpua vaan kuivaa sukkahousut narulla. Etenkin ohuet sukkikset kuivuvat muutenkin hetkessä. 

Paksummat sukkahousut ovat vähemmän alttiita repeytymiselle. Kuvassa Swedish Stockingsin lähes peittävät, 100 denierin vahvuiset Lia-sukkahousut

Jos sukkahousut tuntuvat oikeasta koosta ja huolellisesta pukemisesta huolimatta usein hiutuvan rikki juuri varpaiden päistä (etenkin isovarpaan on moni meistä kokenut haastavaksi kohdaksi hankautumisen suhteen), suosittelemme lämmöllä kokeilemaan edellä mainittua alussukkaa. 

Entäs kun sukkahousut lopulta tulevat elämänsä päähän? Esimerkiksi Swedish Stockings vastaanottaa loppuun käytettyjä sukkahousuja kierrätykseen – lue lisää täältä. Vanhoja sukkiksia voi myös itse hyödyntää monin tavoin aitoon niksipirkka-henkeen: katso vaikkapa Swedish Stockings -merkin näppärät vinkit vanhojen sukkahousujen uusiokäyttöön

Kaikki Nudgen ekologiset ja vastuullisesti valmistetut sukkahousut löydät täältä